Pavel Skazko se po německé štaci vrací do Tatranu!

Pavel Skazko, stálice mezi tatranskými trenéry, se po několika letech strávených v Německu vrací zpět do Střešovic! Přečtěte si rozhovor s hlavním trenérem německé juniorské reprezentace a od sezony 2018/19 i trenérem střešovických juniorek!

Ahoj Pavle, gratulujeme tobě a celé německé juniorské reprezentaci k udržení v elitní skupině mistrovství světa! Jak se tento úspěch rodil? 

Ahoj, díky moc! Nerodil se vůbec snadno. Vstupovali jsme do MS jako jasný adept na sestup a po prvním utkání se Švédskem by si na nás asi vsadil málokdo. Holky ale dokázaly obrovskou morální sílu a odhodlání, které vyvrcholilo v posledním utkání se Slovenskem. Tréninkové i soutěžní podmínky jaké holky v Německu mají jsou pro Top4 nepředstavitelné (část holek v konečném výběru hrála poprvé v životě 5+1 na prvním repre srazu před deseti měsíci a do té doby hrály pouze 3+1 soutěže), k tomu jsme měli pouze 10 měsíců na přípravu na MS a téměř polovinu kádru tvořily holky, které mohou věkově pokračovat v dalším cyklu. Když k tomu připočteme to, že veškeré náklady a výdaje spojené s repre si holky platí samy, tak nezbývá než před nima smeknout klobouk a moc se těším na další spolupráci!

V realizačním týmu jsi však nebyl jediným Čechem, a dokonce ani Tatraňákem, je to tak? 

Ano, je to tak. Od začátku je u týmu Eliška Drbalová, jako trenérka gólmanek, od září pak i Anička Válková jako fyzioterapeut a na MS byla i Lucka Chaloupková, která vypomáhala s organizací a hladkým průběhem. Bez nich by tento výsledek nebyl možný a i jim patří obrovské díky za odvedenou práci! 

Ve druhém utkání jsi se svým týmem narazil na českou reprezentaci. Bylo to pro tebe hodně specifické? 

Specifické to bylo, ale rozhodně jsme český výběr nechtěli nikterak šetřit a myslím, že jsme podali obstojný výkon.

Co říkáš na výkony české juniorské reprezentace na mistrovství světa? Vnímáš bronzovou medaili pro český florbal jako úspěch?

Určitě to jako úspěch vnímám a nerozumím některým kritikům, kteří tento výsledek shazují. Polky zahrály výborný turnaj a vůbec bych jejich kvalitu nesnižoval. Češky sehrály dobré semifinále proti Finkám, které jim daly lekci z efektivity a Švédky jsou momentálně někde naprosto jinde, než zbytek světa. Takže vzkazuji všem českým reprezentantkám, aby byly hrdé na to, co dokázaly a nelámaly si hlavu s názory některých všeznalců!

Po tříletém působení u německého florbalu se vracíš zpátky do Čech. Přiblížíš tatranským fanouškům podrobnosti tvých mezinárodních cest?

Působení v Německu vnímám pozitivně a jsem rád za tuto zkušenost, i když vše vždy nebylo úplně růžové. Potkal jsem řadu super lidí, kteří se snaží florbal v Německu posunout, ačkoliv to není vůbec snadné. V Německu je florbal stále vnímán jako okrajový sport a chybí vše počínaje financemi přes vzdělávání a konče koncepcí. Na druhou stranu má člověk možnost podílet se na rozvoji a propagaci florbalu s lidmi, kteří tomu v drtivé většině věnuji svůj čas a úsilí bez jakéhokoliv nároku na honorář, což mě baví a jsem rád, že toho mohu být součástí.

V Tatranu od nové sezony spolu s Markem Michálkem přebíráte tým juniorek, kterému tento týden stejně jako všem ostatním tatranským týmům začala letní příprava. Co si od ní slibuješ? 

Jsem rád, že mohu po třech letech opět pokračovat v Tatranu. Na práci s mladými talenty se těším, stejně tak jako na spolupráci s Markem. Věřím, že se nám podaří sestavit konkurenceschopný tým, který bude mít ty nejvyšší ambice a že se dokážeme vzájemně posunout, jak herně, tak lidsky.

V minulé sezoně juniorky pod vedením Jiřího Uhra skončily po čtvrtfinálové prohře s ostravským FBC bez medaile, což bylo vzhledem k jejich umístění po základní části velkým zklamáním. Jak hodnotíš jejich loňskou cestu ty? 

Těžko hodnotit, jelikož jsem do týmu neviděl a nebyl jeho součástí, ale pohledem nezaujatého pozorovatele to výsledkově asi zklamaní bylo. Samozřejmě se ale musí přihlédnout k tomu, že řada juniorek nastupovala za tým žen v bojích o záchranu a nemohly tudíž bojovat o juniorský titul. 

Pavle, děkujeme za rozhovor a přejeme Ti po návratu do Střešovic mnoho sportovních úspěchů!