Míra Vybíral míří do švýcarského Thurgau!

V minulé sezoně trenér tatranských starších žáků, dorostenců a žen Miroslav Vybíral na konci minulé sezony přerušil své působení na střešovické střídačce! Události však nabraly zcela nový směr a Míru čeká nová výzva, o které se dočtete v našem rozhovoru!

Ahoj Míro! Po velice úspěšné sezoně v Tatranu ses rozhodl pro velikou změnu nejen po florbalové stránce, ale i po té životní. Popíšeš tatranským fanouškům, co přesně tě čeká? 

Ahoj! Sezóna to byla opravdu skvělá, ve které se ženský tým udržel v nejvyšší soutěži, dorostenci obhájili 1.místo na MČR dorostenců a přivezli si zlatou medaili z turnaje ze Švédska a starší žáci vyhráli Prague Games, Gothia Innebandy Cup, Hummel Open Game a umístili se na 3.místě na MČR. Jsem na všechny hráčky a hráče náležitě pyšný! I přes to jsem byl po sezóně unaven, a jak jsem psal v posledním rozhovoru, tak jsem se chystal dát florbalu pauzu. Skutečnost se vyvinula jinak, než jsem předpokládál, a po měsíci florbalového volna jsem využil možnost od Tatranu a Jirky Jakoubka se podívat do Thurgau, kde sháněli trenéra. Událo se to všechno tak rychle, že jsem se najednou objevil ve Švýcarsku. Jirkovi patří velké DÍKY, že mi dal tu možnost si vyzkoušet trénování v zahraničí a propojil mě s lidmi z Thurgau. 

Ve Švýcarsku jsi v tomto týdnu podepsal s klubem smlouvu. Jaké v tobě vzbouzí pocity skutečnost, že je to již celé oficiální? 

Jsem nadšen, protože jsme se dokázali rychle domluvit na podmínkách mého fungování v Thurgau a ze strany Thurgau cítím obrovský zájem, abych tady byl a trénoval. Těším se na spolupráci a dny strávené ve Švýcarsku. 

Jaký tým budeš mít na starosti a jak to vlastně bude s realizačním týmem? Co jazykové bariéry? 

Ve Floorball Thurgau budu mít v nadcházející sezóně na starost tým U21 a budu vypomáhat u týmu U18. Realizační tým mi byl sestaven a součastí týmu je týmový manažer, asistent trenéra a trenér (Jonas Müggler), který mi pomáhá s aklitmatizací v místním prostředí a dělá spojku mezi týmem a mnou - Vilen Danke Jonas! Co se týče jazykové bariéry, tak v současné chvíli se domlouvám s členy a hráči Thurgau anglicky, ale čekají mě intenzivní kurzy němčiny. Švýcaři jsou na svůj jazyk náležitě pyšní a jsou rádi, když lidé z jiných zemí umí mluvit jejich řečí. Ich lerne Deutsch jetzt! 

Na co se nejvíce na své švýcarské misi těšíš a co pro tebe bude největší výzvou? 

Těším se na spolupráci s trenéry (Ilkka Lehtinen, Olli Oilinki a Jonas Müggler) a členy Thurgau. V Thurgau jsou i trenéři z Finska a hráči ze Švédska, Finska, Lotyšska a Německa, takže budu moct čerpat spoustu zkušenosti z různých zemí. Těším se, že poznám nové lidi, kamarády a novou zemi. V součsné chvíli je pro mě největší výzvou udržet tým U21 v nejvyšší soutěži a naučit se něměcký jazyk. Zároveň bych si rád ve Švýcarsku vydělal na Mustanga! :) 

Tato otázka může být poněkud předčasná, ale plánuješ ve Švýcarsku zůstat déle, pokud se bude dařit? 

V současné chvíli raději nic neplánuji, ale budu rád, když budu moct být ve Švýcarsku déle.

Plánuješ ve své trenérské kariéře okusit i jiné florbalové destinace nebo přemýšlíš spíše o variantě návratu do Tatranu? 

Uvidíme, jaká bude situace ohledně dalšího zahraničního angažmá, ale pokud bude zájem o mé služby ze strany Tatranu Střešovice, tak to bude pro mne volba číslo 1. 

V příští sezoně budeš působit jako konzultant u týmu tatranských dorostenců, nicméně po dlouhých 4 letech tě neuvidíme na žádné střídačce v pozici hlavního trenéra. Co Ti ty 4 roky v Tatranu daly? 

Tatran mi toho dal strašně moc a patří mu velké díky! Pokud mám být konkrétní, tak Tatran mi ukázal "Velký Florbal". Tatran mi dal tu možnost poznat "velký florbal" a vyzkoušet si trénovat týmy na nejvýšších úrovních. V Tatranu jsem získal neocenitelné trenérské vědomosti a zkušenosti, které jsem získával díky zápasům v nejvyšších soutěžích, zahraničí a hlavně díky spolupráci s Jirkou Jakoubkem, Martinem Czeczinkarem a dalšími trenéry z Tatranu Střešovice. V neposlední řadě, nejspíše i té neocenitelné, jsem poznal skvělé lidi a získal spoustu skvělých přátel!

Míro, děkujeme za tvou práci, kterou jsi pro Tatran v uplynulých letech odvedl a přejeme ti hodně zdaru ve tvém novém působišti! 

Já také děkuji za vše, co pro mě Tatran udělal, důvěřoval mi v  mé práci a poskytoval mým týmům kvalitní podmínky. Tatranu přeji spoustu úspěchů!