Míra Vybíral se po roce ve Švýcarsku vrací do Tatranu!

Trenér loňských starších žáků, dorostenců a žen Míra Vybíral se po roce stráveném ve švýcarském Floorball Thurgau vrací do Tatranu. Přečtěte si, co mu rok v zemi helvétského kříže dal a jaká role ho po návratu do Tatranu čeká.

Ahoj Míro, vítej zpátky! Po roční štaci v zemi helvétského kříže se vracíš do Tatranu. V čem tě sezóna strávená ve službách Floorball Thurgau nejvíce posunula? 

Ahoj Tatraňáci a Tatranky! Mockrát děkuji za přivítání a možnost být opět po roce součástí Tatranu. Sezóna ve Švýcarsku mne nejvíce posunula po lidské stránce. Mohu říct, že za těch 8 měsíců strávených v zahraničí jsem z velké části dospěl a na svět pohlížím jinýma očima. 

Jaké nové kvality získané ve Švýcarsku si přenášíš do své další trenérské práce? 

V zemi helvétského kříže jsem nabyl švýcarskými hodnotami jako jsou pracovitost, trpělivost, klid a “švýcarská” dokonalost (tzn. mít vše nachystané a připravené na 100%). Všechny tyto hodnoty byly pro mne obohacující a jsem rád, že jsem mohl poznat švýcarskou kulturu a myšlení. Věřím tomu, že tyto hodnoty přenesu do mé trenérské práce v Tatranu a budu moct posouvat i mé budoucí okolí.

Před návratem do ČR jsi byl rozhodnutý, že se vrátíš do Tatranu, nebo byly ve hře i jiné varianty? 

Ve hře byly i jiné varianty. Rozhodoval jsem se, jestli ještě vůbec pokračovat v trenérské kariéře nebo se vydat na cestu bez florbalu. Vzhledem k tomu, že se mi ozval Tatran se zájmem se mnou spolupracovat, tak jsem neváhal s návratem do florbalového prostředí. V posledním mém rozhovoru jsem se vyjádřil, že pokud bude mít o mě Tatran zájem, tak je to pro mne volba číslo 1 aneb: ” Všude dobře, ale na TATRANU nejlépe!”.

Na začátku dubna ses opět zapojil zpět do tatranského managementu. Jaká bude tedy po roční pauze tvá nová role v klubu? 

Pauzu a pohodičku jsem úplně neměl, ale teď jsem rád za to, že jsem ji neměl. Díky tvrdé práci a sebezdokonalování po lidské a trenérské stránce budu mít odlišnou roli, než jsem měl. Budu zastávat pozici šéftrenéra elitní složky, do které spadají týmy U18 (junioři, juniorky) a týmy U16 (dorostenci, dorostenky). Čeká mě tedy spousta nových výzev, zkušeností a zážitků, na které se moc těším.

V čem vnímáš odlišnosti ve tvé nové pozici šéftrenéra a v pozici hlavního trenéra, kterou jsi zastával v minulosti? 

Odlišností je spousta, ale od minulého působení v Tatranu je to odlišnost už sama o sobě. Jako trenér jsem byl zodpovědný pouze za své týmy, ale v pozici šéftrenéra jsem zodpovědný za celý chod elitní složky Tatranu Střešovice. Budu se starat o 4 elitní tatranské týmy, se kterými budu spolupracovat, rozvíjet je a ovlivňovat, abychom mohli vychovávat hráče do mužského a ženského A-týmu, reprezentací a dali jim možnost si vyzkoušet angažmá v zahraničí. Součástí mé práce bude kooperace, spolupráce a dobrá komunikace s trenéry jednotlivých týmů, abychom mohli posouvat hráče směrem, který jsem již zmínil.

Jak hodnotíš letošní sezónu z pohledu výsledků elitních týmů Tatranu? 

Sice to na první pohled úplně nevypadá, ale rozhodně špatná nebyla. Když se podívám na ženskou složku Tatranu, tak je to ohromný úspech. Ženy se po 5 letech dostaly do Play-Off, ve kterém odehrály skvělé zápasy a Ostravu dokázaly potrápit. Juniorky se dostaly do semifinále, kde bojovaly do poslední vteřiny. Chybělo málo a málem si zahrály finále. V tomto týmu hrálo spousta hráček věkem dorostenek, ale hrou se dostávaly na úroveň žen. To je naprosto skvělé! Já jsem nadšen z ženské složky, protože je vidět, že jsme tuto složku v Tatranu nastartovali správným směrem. Junioři jsou ve finále KB ligy a bojují o mistrovský. Bohužel, co se letos dle mého názoru nepodařilo, je výsledek dorostenců. 

Co vnímáš jako nejdůležitější hodnotu současného Tatranu, která tě motivovala opět s klubem spojit své kroky? 

Nejdůležitejší hodnotu současného Tatranu, která mě motivovala se vrátit zpět, je důvěra, lidský přištup a pozitivní atmosféra. Po florbalové stránce mě těší, že se opět vracím k Tatranu, který mi byl sympatický.

Jak se těšíš na květnový start letní přípravy a obecně na celou příští sezónu? Máš už nějaká očekávání? 

Hrozně moc se těším! Už, aby to celé vypuklo, a já se mohl zapojit opět do tréninkového procesu. Nadšení, přístup a chuť do tréninků a zápasů - to je mé očekávání od hráčů a trenérů z Tatranu, protože v zahraničí mi tento přístup velmi chyběl. Některé věci jsem si uvědomil, až když jsem o ně přišel. Dobrá trenérská zkušenost!

Míro, děkujeme za rozhovor, vítáme tě ještě jednou zpět v červeném, a přejeme Ti v dalším působení u nás v klubu hodně zdaru!