Ondra Vítovec míří na rok do EräViikingit

ONDRA VÍTOVEC MÍŘÍ NA ROK DO ERÄVIIKINGIT

Střešovický obránce Ondra Vítovec, který do Tatranu přestoupil před startem sezóny 2015/16 z FBC Ostrava se za tuto dobu stal základním pilířem tatranských obranných řad. Jeden z nejlepších ofenzivních obránců Tipsport Superligy míří na rok do služeb finského giganta EräViikingit. "Už když jsem prodlužoval smlouvu, tak jsem Jirkovi Jakoubkovi říkal, že bych v budoucnu strašně rád vyjel studovat do zahraničí v rámci programu Erasmus. Během probíhajícího školního roku jsem si vyhodnotil, že je nejideálnější vyjet právě příští sezónu. Vzhledem k tomu, že jsem si přál, abych toto studium spojil i s florbalem, začal jsem hledat možnosti. Škola, která mi seděla asi nejlépe, je v Helsinkách, kde mi Kuba Menhart pomohl navázat kontakt se zástupci právě EräViikingit," popisuje čerstvě třiadvacetiletý obránce. "Hned mě kontaktovali, že jim zrovna odchází nějací obránci, takže načasování bylo perfektní. Řešil jsem ještě školu ve Švédsku, ale vzhledem k tomu, že jsem měl možnost hrát v takto velkém klubu s reprezentanty Finska, přihlásil jsem se primárně do Helsinek. Následující dny jsem byl hodně nervózní ohledně nominace na tuto školu. Ale jelikož jsem zúročil dobré studijní výsledky v kombinaci s přesvědčivým motivačním pohovorem, dostal jsem místo já! Jsem opravdu nadšený, že mi to vyšlo tak skvěle," popisuje Ondra s úsměvem. 

Ondra zamířil do Finska již v minulém týdnu a hned se zapojil do tréninkového procesu. "V klubu mi hned nabídli, ať se zúčastním jejich prvního soustředění, které bylo teď o víkendu. Jsem opravdu rád, že jsem jel a překonal tu počáteční nervozitu. Tréninky mi přišly podobné jako v reprezentaci, ale užíval jsem si hlavně povrch, na kterém se hraje hodně rychle a přesně. Seznámil jsem se s některými spoluhráči a jsem extrémně motivovaný do následujících tréninků," dodává Vítovec, který má za sebou vinou zranění nepříliš povedenou sezónu. "Sezóna začala dobře, a myslím, že jsem v přípravě a na začátku roku hrál na dobré úrovni. Bohužel pak přišel krátký herní úpadek, dlouhé zranění, pak další zranění, a sezóna byla fuč. Na play-off jsem se nestihl připravit a proto byla z mého pohledu tato sezóna asi největším zklamáním." Ondra má vzhledem k již absolvovaným tréninkům s elitním týmem EräViikingit jasno, v čem se chce během svého ročního angažmá ve Finsku posunout: "Troufnu sí říci, že se finská soutěž více přibližuje mezinárodní hře. Už na prvním soustředění jsem pochopil, že mě čeká hodně práce, takže si myslím, že by mě tato motivace měla posunout ve všech směrech."

Včera Tatran oznámil dvě nové posily - duo Znojemských Martinů Pánka a Šindeláře. "Kluky znám z akademických her a mám z toho opravdu radost. Jsou to dobří hráči a myslím, že se budou chtít pořád maximálně zlepšovat a to je to nejdůležitější," hodnotí příchod nových posil Ondra Vítovec, který by chtěl i po dobu své finské mise zůstat v co největším kontaktu s Tatranem. "S Fríďou jsem domuvený, že začátek přípravy budu trénovat s Tatranem, takže kontakt tam bude velký. V průběhu sezóny budu sledovat kluky jak jen to půjde." A umí už Ondra něco Finsky? "Jo, už umím pozdrav, díky, pozdrav k narozkám a oběd. Používám Duolingo a něco se naučit musím. Sice jsem to neplánoval, ale když potom sedím na poradě a za 30 minut neslyším ani jedno známé slovíčko, tak je to dost deprimující. Naštěstí mi po poradě vždy trenér vysvětlí všechno v angličtině a na tréninku jsou mi pak nápomocní spoluhráči.

Ondro, děkujeme za rozhovor, přejeme ať se v dresu finského giganta daří, a těšíme se za rok na návrat ještě zkušenějšího elitního obránce!