Marešová absolvovala s týmem první soustředění. Novou kapitánkou Tatranek je Bára Zabavská

Tatranské ženy čekalo se začátkem soustředění překvapení: management klubu se rozhodl k personální změně na postu hlavního trenéra, kdy po Skazkovi převezme štafetu Michaela Marešová. Zkušená trenérka bude navíc šéftrenérkou elitních ženských týmů.

Nová posila tatranského trenérského týmu Michaela Marešová (39) se hned po oznámení své nové funkce pustila do práce, a to pořádně zostra - na herním soustředění elitních týmů ve Stodole. "Předně je třeba říct, že přebírat tým v den soustředění je hodně hektická záležitost, a to jak pro management klubu, mě, kolegy trenéry, tak i  pro samotné hráčky," poodhaluje Marešová.

Přesto nakonec byla za kemp ráda, jelikož měla příležitost se s hráčkami intenzivněji sblížit. "Myslím ale, že jsme se zvládli seznámit velmi rychle a vrhli se hned bez velkých řečí do trénování," dodává. Ačkoliv by na první pohled mohlo být zřejmé, že Tatranky na soustředění někam jely, namísto toho zůstaly ve STODOLE a jejím okolí. "Prvním cílem bylo tým co nejrychleji poznat, vyhodnotit, co funguje a co je potřeba vylepšit či popřípadě pozměnit. V tom mi hodně pomáhají trenérští kolegové, kteří hráčky i styl hry znají delší dobu."

Jak s potěšením říká, aktuální forma celkem odpovídá období přípravy, ve kterém se tým nachází. "Rozhodně ale ještě nejsme tam, kde chceme být. Ať už herně, či kondičně." Na soustředění se střešovické hráčky věnovaly detailům hry a principům, které je třeba do hry aplikovat, a taky souhře i taktickým systémovým věcem. "Potrénovali jsme vše, co jsme chtěli a co bylo v tomto časovém úseku možné. Holky musím v tomto směru pochválit a doufám, že budou fungovat tímto stylem i nadále," chválí svěřenkyně Marešová, která v minulosti trénovala pražský Chodov či působila jako vedoucí národního týmu.

Ačkoliv posledních několik dní bylo pro tatranský management náročných, samotné hráčky změnu pocítily až se začátkem soustředění. "Změnu jsme se dozvěděly oficiálně až na začátku soustředění, takže ani nebyl čas řešit věci kolem a myslím si, že vše dopadlo, jak nejlíp mohlo. Věřím, že nás to může posunout zas o kus dál," popisuje brankářka Eliška Drbalová, podle které má tým již polovinu letní přípravy úspěšně za sebou a začíná se více zaměřovat na florbalovou stránku. Stálice střešovického brankoviště kvituje, že poznání proběhlo bez problémů. "Během prvního tréninkového soustředění jsme se navzájem poznávaly a druhý den soustředění to na mě působilo tak, jakoby s námi byla již delší dobu," říká.

Poprvé se Marešová veřejnosti na lavičce Střešovic představí na blížícím se Czech Openu, který začíná již tento týden. V kategorii Elite se ženy ve skupině postaví městským rivalkám Bohemians. V letních dnech také okusí pořádnou porci severu - ve skupině se potkají s Falunem ze Švédska a finským Eräviikingit, za který nastupuje Mirva Laitinen, jež v minulosti nastupovala za Vítkovice. "Pokusíme se navázat na věci, které jsme se učily na soustředění," burcuje Drbalová. "Chceme odehrát co nejvyšší počet kvalitních utkání a vylepšovat naší hru. Trenérským cílem bude ještě víc poznat tým i jednotlivé hráčky, jejich fungování pod tlakem a také hledání možných hráčských  vazeb," doplňuje Marešová.

Na konci kempu si hráčky rovnou zvolily i novou kapitánku, kterou se stává Barbora Zabavská. "Strašně moc se těším, až tenhle tým povedu do další sezóny. Myslím si, že máme určitě na čem stavět, ale zároveň máme spoustu práce před sebou. Je to pro mě velká zodpovědnost a jelikož máme velmi mladý tým, tak chci jít holkám tím nejlepším příkladem a doufám, že to dotáhneme hodně daleko. Chci, aby se všechny holky v týmu cítily dobře a hrály tak, jak umí a věděly, jakou pozici v týmu představují a co můžou týmu dát a náležitě to zužitkovat," nechala se slyšet čerstvá kapitánka.

S výběrem jsou pak spokojeny i samy hráčky, které tuto volbu kvitují. "S volbou jsem maximálně spokojena. Zaba je v Tatranu již od malička, nasbírala zkušenosti i v jiném týmu, u nás všech má respekt a mladým hráčkám je dobrým vzorem. Věřím, že nás dokáže i v nějakých chvílích okřiknout, ale hlavně nahecovat k maximálnímu výkonu," hodnotí kapitánku Drbalová.