Trenér elitního týmu mužů, Luděk Beneš

Luděk Beneš patří dlouhodobě mezi uznávané trenérské odborníky. Bývalý extraligový hráč, honosící se dvěma tituly Mistra ČR z let 2002 a 2003 se po skončení aktivní hráčské kariéry uchytil u trenérského kormidla. S Tatranskými juniory v právě skončené sezóně obhájil titul Mistra ČR, a tak po rozhodnutí Jiřího Jakoubka nepokračovat u A-týmu mužů, padla jasná volba právě na Benyho.

Beny, letošní sezóna 15/16 skončila pro juniory opět vítězně? Prozraď nám svůj recept na zlaté hochy?
Recept je to poměrně jednoduchý, je potřeba mít kvalitní suroviny, dostatek kvalitních surovin a dobře je promíchat :-) Složitější už je ale zajištění těch surovin a správné promíchání. Nám se teď pár let v dorostencích a potom v juniorech dařilo vychovávat celkem kvalitní hráče a vždy se nám povedlo z nich poskládat dobře fungující tým. To je asi nejdůležitější, ale dá to práci...

Před sezónou Vás společně s Michalem Gulkou doplnil Daniel Fišer, se kterým jsi již v minulosti vedl právě tatranské juniory. Michal už v další sezóně pokračovat nebude, zato Dan Tě opět následuje k elitnímu týmu mužů? Jak vnímáš vaší vzájemnou spolupráci? Jaké jsou Fišiho nejsilnější stránky a jaké jsou ty tvé?
Nám se v juniorech podařilo vytvořit super realizační tým. Radek Brázda, Vašek Mráček, Michal Gulka a Dan Fišer - ti všichni měli velký podíl na tom, co se nám v juniorech podařilo a já bych jim chtěl za všechno touto cestou ještě jednou poděkovat. Florbal je, zvlášť na této úrovni, čistě amatérskou záležitostí, takže jediné proč to děláš je to, že tě to musí bavit. Nás to všechno bavilo a myslím, že to bylo vidět a přenášelo se to i na kluky. Věřím, že tohle dokážeme vytvořit i v áčku, kam nás půlka přechází. Své role, slabé a silné stránky si uvědomujeme a budeme pracovat na tom, aby to šlapalo.

Pro příští sezónu před Tebou stojí výzva v podobě elitního mužského A-týmu, ve kterém bude i hodně hráčů, jež si v minulosti trénoval v juniorech. Vnímáš to jako výhodu? Typově jaký hráč Ti v týmu prozatím chybí?
Výhodu vidím v tom, že kromě kvalitního "potěru", který se do áčka bude tlačit je tam samozřejmě velmi dobrý základ a když se to podaří správně nastavit a dobře potrénovat, musí to fungovat. Připadá mi, že že jsou rezervy v nasazení, ve snaze nevypustit jediný souboj, přihrávku, střelu a to i v momentech, kdy se úplně nedaří. Tohle ale není o jednom hráči, to je o celém týmu. My máme ambice takový tým vytvořit.

Co podle Tebe musí splňovat hráč, který by se chtěl ucházet o místo v základní sestavě mužského A-týmu?
Bavíme se o Tatranu Střešovice, takže to musí být vynikající florbalista.

Začátkem května zahájíte letní přípravu. Můžeš alespoň rámcově prozradit její obsahovou náplň?
Letní přípravu zahájíme testy 2.5. a pak už pojedeme 4-5 x týdně na všech možných i nemožných sportovištích:-) absolvujeme kondiční a herní soustředění a také nějaké teambuildingové akce. Zúčastníme se Czechopen a Champy Cup, věřím, že se nám podaří domluvit dostatečný počet přátelských utkání tak, aby nám z poměrně širokého kádru, který vstupuje do letní přípravy vykrystalizoval ten nejlepší tým pro sezónu.

Máš nějakou vyloženě neoblíbenou činnost, kterou musíš v rámci své trenérské pozice vykonávat?
Administrativa a přemlouvání koníků aby aspoň cválali.

Beny, děkujeme Ti za odpovědi a přejeme hodně elánu do tvé trenérské práce v Tatranu Střešovice.
Děkuji také.