3 tatranští legionáři na hostování v zahraničí

Do zahraniční nám odchází na roční hostování 3 tatraňáci!

Stejně jako minulý rok, tak i letos pokračujeme v projektu posílání tatranských talentovaných hráčů na roční hostování do zahraničí. Na příští rok odchází vyzkoušet zahraniční angažmá tato trojice hráčů:

  • Sebastian Rod - SPV Seinajoki
  • Vojtěch Klápa - SPV Seinajoki
  • Bohumil Piskáček - SV Wiler-Ersigen

K celému projektu se vyjádřil náš generální manažer, Jakub Menhart: "Jsem rád, že i v letošní sezóně navazujeme na předchozí rok a posíláme naše talentované hráče na roční zahraniční angažmá. Naše vize je každý rok poslat dva až tři kluky, většinou ty kteří ještě nemohou naskočit do Superligy, na stáž do jedné z elitních florbalových zemí, tady Švédska, Finska nebo Švýcarska. Letos jde sbírat zkušenosti do finského PSV Sebastian Rod a Vojtěch Klápa a do švýcarského Wileru Ersigen Bohumil Piskáček. Věřím, že se nám vrátí jako samostatní chlapi, kteří se lidsky a florbalově posunou o další level kupředu. My se už teď těšíme na to, až se nám vrátí obohaceni o spoustu nových zkušeností a zážitků, které pak u nás naplno využijí"

Zeptali jsme se samozřejmě také samotných hráčů, co na novou výzvu řikají a jaké mají očekávání. 

Jako prvního jsme odchytili Sebastiana Roda: "Už delší dobu jsem se poohlížel po možnosti odejít hrát florbal na nějakou dobu do zahraničí, někdy na konci minulé sezóny jsem se dostal do kontaktu s pár kluby a po asi 3 měsíční komunikaci jsem si vybral právě SPV a to díky jejich vstřícnosti a nejlepším podmínkám." Sebastian nám také prozradil, jaké plány s ním trenéři v SPV mají a co už všechno stihnul podstoupit: "Primárně bych tu měl nastupovat za kategorii U18. Bylo mi ale řečeno, že se s postupem času budu mít možnost dostat i do vyšších kategorií. Máme za sebou jinak první 3 zápasy kvalifikace, ve kterých se mi individuálně docela dařilo. Týmově ale musíme ještě pár věcí doladit a poslední zápasy kvalifikace nás čekají příští víkend 14. a 15. září." Zeptali jsme se ještě na to, v čem je odlišné finské florbalové prostředí od toho českého: "Přistupují tu k florbalu úplně jiným stylem, trénují ve větší intenzitě a vícekrát do týdne a apelují tu hodně na regeneraci, takže se vše dá zvládat bez problémů."

Za Sebastianem šel i náš další hráč, Vojta Klápa. I jeho jsme se zeptali na pár věcí směrem k ročnímu hostování v SPV Seinajoki: "Měl jsem velký zájem o to zkusit si florbal ve Finsku a udělat tak další kroky pro moje zlepšení. V týmu SPV Seinäjoki se mi naskytla skvělá možnost a ideální podmínky. Ve třech zápasech, které jsem zde odehrál jsem dostával hodně prostoru a to vedlo k mým devíti brankám a skvělému začátku v SPV." Vojta nám pověděl co myslí, že hlavně vede k jeho zlepšení: "V SPV hrajeme rychlý florbal ve vysokém tempu, takže se často dostávám k breakovým situacím. To je styl hry, který mi nejvíce sedí. Věřím, že právě tento rychlý způsob florbalu vede k mému zlepšení, především co se týče produktivity." Na závěr jsme se zeptali proč zrovna tento tým: "Celkový přístup realizačního týmu a všech lidí v Seinäjoki je k nám opravdu vstřcný. Mám zde ideální podmínky pro každodenní život. I to byl jeden z důvodů proč právě tento tým."

Jako jediný švýcarský legionář je Bohumil Piskáček, který jde do SV Wiler-Ersigen. Vyjádření jsme získali o od Bohumila: "Vzhledem k mému věku byla varianta působení v zahraničí velkou výzvou a impulzem. Přestože jsem celou letní přípravu absolvoval s týmem mužů, tak bych díky mému nízkému věku neměl šanci v něm zabojovat o místo. Podmínky přestupu do Wileru, které mi nabídl Jakub Menhart spolu s Radkem Sikorou, jsou skvělé a proto jsem této příležitosti rád využil. Věřím, že se posunu nejen ve florbalových dovednostech, abych měl větší šanci se v příští sezóně prosadit do A-týmu mužů."

Přejeme všem tatranským legionářům hodně štěstí a hromadu nasbíraných sportovní a životních zkušeností!

PLAYER | SUPPORTER | COACH