Změny v realizačním týmu mužů

S přípravou na novou sezónu přichází i změny v realizačním týmu mužů. Nově se na místě asistenta objeví Michal Prokeš, který nahradí Jakuba Menharta. Po dlouhých letech končí na pozici kondičního trenéra Martin Košťál.

Tým kolem hlavního trenéra Milana Fridricha čekají v nadcházející sezóně hned dvě změny. Původní asistent trenéra Jakub Menhart uvolní své místo Michalu Prokešovi, bude se tak moci plně soustředit na svou roli generálního manažera Tatranu Střešovice a hlavního trenéra juniorů. Michal Prokeš bude jako trenér a sportovní manažer zodpovědný za kondiční připravenost hráčů a tréninkovou efektivitu. Zároveň bude mít za úkol najít vhodného nástupce za kondičního trenéra Martina Košťála, který se s Tatranem loučí po pěti letech, aby se mohl více věnovat své rozrůstající rodině. Martinovi za ty skvělé roky moc děkujeme, neboť vždy odváděl výbornou práci.

Spolu s Milanem Fridrichem zůstává na pozici vedoucího týmu Jan Škácha. Realizační tým kolem žen zůstává nadále beze změn.

Hlavního trenéra Milana Fridricha jsme se zeptali, co si od nové spolupráce s Michalem Prokešem slibuje a jaká jsou jeho očekávání: „Moje očekávání od této spolupráce jsou velké a tím pádem se těším. Hlavní důvod mého setrvání byl právě tento nový impuls a hlavně záruka, že budeme moct pracovat co nejvíce, dle našich představ. Tím je myšleno, že naše spolupráce bude blíže profesionálnímu přístupu, který je nám blízký a díky této systémové práci ve spojení s týmem, který zůstává pohromadě, čekáme výraznější herní posun. Máme společné myšlení, přístup, ale forma je u nás dosti rozdílná, což je dobře jak pro týmovou dynamiku, tak pro nás samotné. Hodně se těším na přenášení prvků z jiných sportů (nejen fotbalu), kde má Michal nespočet zkušeností, do naší florbalové praxe. Teď jde, z této myšlenky, udělat realitu, ale nejdeme do neznáma – na konci roku jsme si základy naší spolupráce už vyzkoušeli a zjistili, že nám to takto sedí a rádi spolu pracujeme nebo jen tak filozofujeme:).“ 

Na otázku proč došlo ke změnám v realizačním týmu odpovídal generální manažer a původní asistent Milana Fridricha Jakub Menhart:„Při sestavování realizačního týmu pro příští sezónu pro nás bylo klíčové udržet na pozici hlavního trenéra Milana Fridricha, tak abychom mohli dále pokračovat v naší započaté práci. Jsem velmi rád, že tento úkol jsme splnili. Díky tomu, tak můžeme nadále koncepčně pracovat s týmem a pokračovat v našem postupném, ale neustálém zlepšování.  

Na pozici asistenta trenéra dojde ke změně. Neustále se snažíme zlepšovat klubové procesy a bylo pro nás důležité, aby v rámci elitních týmů mohli hlavní trenéři působit pouze u jedné kategorie a věnovat se jí tak naplno. Tedy u dorostenců bude hlavní trenér i pro příští sezónu Luděk Beneš, já u kategorie juniorů a u mužů již zmiňovaný Milan Fridrich. Z tohoto důvodu, tak už nebudu u týmu mužů nebudu přímo působit jako asistent trenéra, ale na moji pozici se přesune Michal Prokeš, který tak bude pokračovat v dvojroli trenér-sportovní manažer. Michal bude zodpovědný za kondiční připravenost hráčů a efektivitu tréninkového procesu. Zároveň přináší velké množství podnětů z prostředí profesionálního sportů, kde může čerpat ze svých dlouholetých zkušeností a know-how. 

V roli vedoucího družstva pokračuje Jan Škácha, který odvádí výbornou práci a pro kluky by se přetrhl. Díky němu mají veškerý servis, zázemí a potřebný komfort pro to, aby mohli předvádět stoprocentní výkony.“

Nový asistent trenéra Michal Prokeš se k nově vzniklé situaci vyjádřil následovně: „Naším cílem je komplexní příprava hráče. Florbal je velmi náročný z hlediska zdraví a kondice, má-li být hra atraktivní. Časté změny směru na tvrdém povrchu jsou velký nápor na klouby a zranění jsou na denním pořádku. Na rozdíl od jiných sportů, kde často trpí svaly, jsou tady největší riziko klouby a kotníky. K tomu je třeba upravit tréninkový proces a velkou pozornost věnovat prevenci a správnému nastavení pohybu. Také pracujeme na větší tvořivosti hráčů, aby se celá hra netočila jen kolem útočných a obraných schémat. Chceme hráče zdravé, silné ale především chytré, akční a takové kteří dobře předvídají a rozumí hře. Rád bych tímto poděkoval Martinu Košťálovi, který se léta o kondici hráčů Tatranu staral. Bohužel, či spíše bohudík jeho rodinná radostná situace a pracovní vytížení mu neumožňuje v současnosti pokračovat ve spolupráci s A týmem. Fyzio sekci ještě řešíme především vzhledem k prevenci.“

Proč se po tolika letech rozhodl Tatran opustit shrnul vlastními slovy Martin Košťál. Rozpovídal se i o svém pocitu z nově poskládaného týmu na následující sezónu: To to rozhodnutí bylo čistě z rodinných důvodů, nemělo to žádný sportovní podtext, zkrátka očekávám narození druhého potomka a časově to prostě nezvládám. To, že už v Tatranu působit mě mrzí, bohužel nově by měl kondiční trenér jezdit i na venkovní zápasy, což je pro mě časově nepředstavitelné. V Tatranu jsem strávil krásných 5 let, ale ze soukromých důvodů už nabídku od Tatranu na další sezónu přijmout nemohu.

Za těch pět let v Tatranu jsem zažil snad úplně všechno. První rok v Tatranu Superfinále a prohru, druhý rok Superfinále a výhra. Další rok jsme tuším byli třetí. Pak přišlo řekněme hluchý období, kdy se ten tým trochu hledal a teď mi připadá, že se ten tým našel. To, co jsem po tý krátký korona sezóně stačil zahlídnout a odtrénovat, tak mi připadá, že se to celý tak poskládalo dohromady. Tým začíná od začátku a všechno si to tak nějak sedlo. Škoda, že sezóna byla přerušena, protože bůhví, jak to ještě mohlo dopadnout. Když jsem viděl, co má Tatran na příští sezónu za posily, že se ze světa vracejí oba Ondrové, kteří jsou na super pohodový vlně jak hráčský, tak lidský, a kteří tým doplní a bude kompletní. Už není potřeba hledat další hráče. Tým už má zkušené hráče, mají tam Lanýže a spol., má sílu a má na to to prodat a o koho se opřít. Proto mě mrzí, že u toho už nemůžu být. Kluky budu určitě dál pozorovat.“